Objednejte si bezplatné zasílání tištěné verze časopisuKONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Architektura    Rekonstrukce a dostavba Hvězdárny a planetária Mikuláše Kopernika v Brně

Rekonstrukce a dostavba Hvězdárny a planetária Mikuláše Kopernika v Brně

Publikováno: 17.1.2013
Rubrika: Architektura, Opláštění a fasády

Velké planetárium, malé planetárium, Exploratorium, pozorovací terasa, velká a malá pozorovatelna, přednáškový sál a multifunkční vstupní hala – to je dnešní budova hvězdárny a planetária. Stavba v sobě zhmotňuje principy a cíle přírodovědného Exploratoria ve formě multivizuálního centra, čili zkoumat, vysvětlovat a vést k ochraně přírodního světa, především v otázkách astronomie. Zdařilá dostavba a rekonstrukce si navíc v letošním roce odnesla titul Stavba roku 2012.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ 
Původní budova byla postupně realizována od roku 1949 do roku 1991. Kraví hora slouží již řadu desetiletí jako výletní místo nejenom pro obyvatele města. Hodnota umístění hvězdárny je dána především její polohou na nejvyšším místě stráně Kraví hora s výhledem na panorama města Brna.

Úkolem architektů bylo naplnit očekávání z hlediska funkce objektu a současně hledat esteticky působivé architektonické pojetí vyjadřující exaktní a dokonalou „kosmickou“ technologii. Byla vytvořena architektura jako prvek identity. Budova hvězdárny by přitom neměla strhávat pozornost sama na sebe. Návštěvník přichází nikoliv kvůli ní samotné, ale aby prostřednictvím důmyslné techniky, v ní nainstalované, mohl spatřit pouhým okem neviditelné vesmírné jevy. Proto zdrženlivé architektonické pojetí tohoto prostoru, bez okázalosti.

Cílem nebylo vytvořit pouze dům se zajímavými exponáty a programy, ale také dům samotný demonstrující zájem o přírodu, přírodní vědy a inspirovat tím návštěvníky. Jsme uprostřed přírody – parku a budova osvětluje přírodní historii. Jedním z logických cílů tedy bylo provázání budovy s okolním parkem a zelení. Formálně byl vytvořen dojem průhlednosti a optického propojení budovy s parkem. Velké prosklené plochy dovolují zajímavé průhledy skrze budovu do bohaté zeleně.

Rozhodnutí zbourat nejproblematičtější část původního objektu zformovalo celkový koncept architektonického řešení. Střední třípodlažní část vestavěná do vzniklé proluky umožnila vytvořit přehlednou dispozici se vstupní halou, Exploratoriem a logicky navazujícím přístupem na pozorovací terasu s výhledy na panorama města. K severnímu štítu původní budovy byl přistavěn dvoupatrový trakt s kancelářemi propojený s technickým a technologickým zázemím velkého planetária.

Členitý interiér vzájemně prostupujících prostor se vyznačuje snadnou orientací, zřetelnou jednoduchostí celku a záměrně jednoduchým výběrem materiálů. Pohledy do okolní zeleně dotváří atmosféru interiéru. Jeho geometricky jednoduchá dispozice, technické a technologické vybavení vytváří různé možnosti tématického využití. Inteligentní
řídící systém scénického osvětlení nabízí různorodé možnosti instalace stálých exponátů a individuálních expozic či krátkodobých výstav.

Převládající bílá barva s modrým povrchem stěny kruhového sálu tvoří klidný a monotónní prostor pro rozměrné barevné plochy prosvětlených obrazů hvězdných krajin, které svojí dramatičností a překvapivou výtvarností ovládají prostor a tvoří jeho výtvarný doprovod. V centrální poloze je umístěna třípatrová prosvětlená grafická plocha s reálným pohledem do vesmírné krajiny, která svojí monumentálností, oslnivou grafikou a odbornou vypovídací schopností, je ústředním prvkem interiéru.

Exploratorium je tmavý suterénní prostor bez denního světla určený pro zcela osobitý způsob výstav založený na scénickém vztahu exponátů a umělého osvětlení.

Stavbu tvoří přístavba, rekonstrukce budovy z 50. let, rekonstrukce budovy z 90. let minulého století a vestavba do proluky.

NÁVRH FASÁD
Hledali jsme způsob jak členitý půdorys a různé výšky obvodového pláště sjednotit do logického celku. Byl navržen předsazený kovový plášť fasády, který se stal hlavním výrazovým prvkem. Důležité bylo, aby fasáda svým materiálovým a technickým ztvárněním vypovídala o ideové náplni budovy. Transparentní „obal“ přerušovaný pouze velkými zasklenými plochami tento účel splnil – působí lehce, zároveň jednoznačně. Rafinovaný je díky své částečné průhlednosti, která se mění během dne a v závislosti na počasí a denní době, jemná textura dodává stavbě křehkou a odlehčenou estetiku.

Plošnou strukturu tvoří kazety vyrobené z hliníkového perforovaného a plného plechu opatřeného speciální stříbrnou barvou. Idea formálního ztvárnění pláště vznikla zcela náhodně při počítačovém zpracování digitální fotografie jihočeského lesa. Díky posterizaci vytvořily kmeny stromů svisle pruhovanou plochu s různě intenzivními barevnými pruhy. Černobílé provedení této struktury bylo potom v radikální zkratce převedeno do zapamatovatelné výtvarné formy.

SYNERGIE VZHLEDU A FUNKČNOSTI
Veškeré veřejné prostory jsou klimatizované, technologie vybavení je řízena vysoce účinným řídícím systémem měření a regulace. Zázemí pro návštěvníky a zaměstnance je vybaveno dle soudobých standardů.

Pro komplexní dokončení stavby a její funkci bylo důležité, že si uživatel uvědomil radikálnost proměny původní budovy v moderní instituci. Na základě výsledků veřejné soutěže byl vytvořen jednotný vizuální styl s novým logem, který se promítl do orientačního systému budovy, nových webových stránek, upomínkových předmětů a propagačních materiálů.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

  • Autoři: M. Komárek, A. Stehlíková, M. Rudiš
  • Projektant: Rudiš-Rudiš, architekti, s. r. o.
  • Dodavatel: Skanska a. s., divize pozemní stavitelství, závod Brno
  • Dodavatel obvodového pláště: OK mont – STM spol. s r. o.
  • Investor: Statutární město Brno

Reconstruction and Completion of Construction of the Nicholas Copernicus Observatory and Planetarium in Brno
Large planetarium, small planetarium, Exploratorium, observation deck, large and small observation posts, lecture hall and multifunction entrance hall – that is the present building of observatory and planetarium. The construction embodies principles and goals of natural history Exploratorium in a form of multi-visual centre, it means to research, explain and lead to protection of natural world predominantly in astronomical questions. Moreover, the successful completion of construction and reconstruction were awarded with a title Construction of 2012.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Původní stav – pohled z pozorovací terasy na střední část, následně demolovanouPůvodní stav – pohled od východuPohled od východu, v popředí malé planetáriumNová vstupní část, transparentní foyer, nadstavba ukrývající pozorovatelnu s posuvnou střechouPerforovaný plášť – detail nároží

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pevnost skla v kontaktu (676x)
Potřeby současné architektury mění sklo z materiálu výplňového na materiál pro nosné prvky. Typické je užití skla na vel...
Sykora Home PrahaSykora Home Praha (675x)
Architektonicky zajímavý reprezentativní obchodní dům firmy SYKORA, spol. s r. o. členěný na třípodlažní obchodní prosto...
Galerie Grand Prix BrnoGalerie Grand Prix Brno (669x)
DIPLOMOVÉ PRÁCE MLADÝCH ARCHITEKTŮ V. - V minulém vydání Konstrukcí jsme zavítali s architektonickým návrhem do Brna. V ...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Architekti volili nejoblíbenější software: Allplan je Architect’s Darling 2016 (5 b.)
Allplan byl vyznamenaný po roce 2012 a 2014 již po třetí oceněním Architectsʼ Darling® Award. Prestižní socha zlatého Fé...

NEJdiskutovanější související články

Projekt Nové Vítkovice odstartovalProjekt Nové Vítkovice odstartoval (4x)
Bývalé ocelové srdce Česka – Ostrava, stojí na prahu dalšího monstrózního projektu. Nejde o nic menšího, než o rev...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Nákupno-zábavné centrum AUPARK KošiceNákupno-zábavné centrum AUPARK Košice (2x)
Navrhované Nákupno-zábavné centrum AUPARK Košice je kompozične rozdelené na dva stavebné objekty SO 101 a SO 102 a tri k...
Aktuální číslo časopisu
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
pozemních staveb?
Potom využijte možnosti registrace
za akční cenu 300,-/rok

do Katalogu firem.

Google